Suikerfeest 2012

Betekenis suikerfeest
Het einde van de ramadan wordt gevierd met suikerfeest. Suikerfeest  is een islamitisch feest. De lengte van de ramadan wisselt tussen de 29 en 30 dagen. Dit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de jonge maansikkel, direct na de astronomische nieuwe maan.

Verschillende meetmethoden?
Het Suikerfeest wordt meestal niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd. Concreet voor Nederland betekent dit dat de twee grootste groepen moslims, Marokkanen en Turken, het feest niet altijd tegelijkertijd beginnen. Dit komt doordat zij meestal vasthouden aan de methode van het land van oorspronkelijke herkomst.

Turken gaan daarbij vaak uit van berekeningen, iets dat voornamelijk in de huidige maatschappij voordelen heeft. Het Suikerfeest kan ruim van tevoren worden aangekondigd en er kan een vrije dag worden opgenomen.

Marokkanen in Nederland gaan doorgaans uit van het moment dat in Saoedi-Arabië daadwerkelijk de maansikkel na de nieuwe maan gezien werd. Pas de avond voorafgaand aan het Suikerfeest wordt vastgesteld of de nieuwe maand begonnen is en het vasten gebroken kan worden.

Duur suikerfeest
Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen, maar door werkgevers en scholen kan meestal slechts één dag worden toegekend.

Alhoewel het Suikerfeest altijd op dezelfde dag is op islamitische kalender, 1 shawwal, is de datum op de gregoriaanse kalender elk jaar anders. Dit komt omdat de islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse kalender een zonnekalender.

De volgende data zijn schattingen:
Suikerfeest 2012: 19 augustus Suikerfeest 2013: 8 augustus Suikerfeest 2014: 28 juli Suikerfeest 2015: 18 juli

Invulling van het suikerfeest
Het is gebruikelijk dat de kinderen nieuwe kleren krijgen voor het suikerfeest. De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken mannen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed. Nadat de mannen klaar zijn met het gebed gaan ze naar huis voor een extra feestelijk ontbijt met de familie. De rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek. Op bezoek is het de gewoonte dat je veel zoetigheid krijgt. Vooral baklava is favoriet!

Reclame spotjes
Vooral de snoepfabrikanten maken reclame voor het suikerfeest. Dit jaar is de reclame van kent favoriet.

Comments

  1. Oğuz says

    Het woord suikerfeest is fout en is geïmporteerd vanuit Turkije, omdat het daar ook als suikerfeest wordt benadrukt door onwetende mensen c.q. Media, al jaren. De juiste benaming zou moeten zij “Ramadanfeest” of “de viering c.q. Feest van de Ramadan” Ik hoop dat hier in de toekomst verandering of besef in komt.

  2. rahma says

    Hallo salamu alekum allemaal. ik vind Ramadanfeest heel leuk,en ik wens iedereen die moslim zijn overal in de wereld heel veel succes en heel veel plezier groetje Rahma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *