Terugkeren naar Turkije?

wonen in turkije
Remigreren, is dat het juiste woord voor de tweede/derde generatie turken? Nee wij zijn hier geboren. Indien wij terugkeren naar Turkije moet je dat migreren noemen. Migreren, dat is wat de jonge, ambitieuze TurkseNederlander tegenwoordig wil. Overal hot item, terugkeren naar het beloofde land omdat de situatie in Nederland steeds erger zal worden. De werkloosheid is sinds tijden niet zo hoog geweest en in het bijzonder de jeugdwerkloosheid daar zit een groot pijnpunt.

Het is een feit dat de welvarendheid die we gekend hebben in Nederland zal verminderen. Daar moeten we mee leren leven. Het sociaal zekerheidsstelsel zoals we nu kennen kan niet blijven bestaan omdat we simpelweg het geld er niet meer voor hebben. Maar moeten wij daarom onze pijlen richten op Turkije en daar een bestaan proberen opbouwen? Kunnen ambitieuze young professionals de doelen die zij voor ogen hebben hier niet verwezenlijken? Is het bestaan in Turkije echt wel zo rooskleurig zoals we inzien?

Vele seminars zijn er georganiseerd rondom terugkeer van TurkseNederlanders. Indien je aan de praat raakt met mensen die graag terug willen keren naar Turkije hoor ik toch vaak jammer genoeg niet echt concreet een plan. Denk je echt dat de Turkse bedrijven je met open armen zullen ontvangen? Veel TurkseNederlanders spreken de Turkse taal slecht. De werkcultuur in Turkije zal toch een tikkeltje anders zijn dan in Nederland.

Ik zie het zo, als een plant hoort in een regenwoud dan kun je diezelfde plant niet planten in een woestijn. De ambitieuze Turk zal zijn dromen ook hier kunnen verwezenlijken, als er maar genoeg wil is. Concurrentie van de jonge Turkse generatie is vele malen hoger dan in Nederland. Ik geloof ook zeker dat het mensen lukt om in Turkije een hoop waar te maken. Maar ik ben van mening dat we als TurkseNederlanders hier thuishoren en ook hier onze dromen kunnen verwezenlijken.

Wat denk jij?

Comments

 1. Murat Erdinc says

  Ik ben in Turkije geweest om te orienteren. Ik heb met mensen gepraat., met families, taxi chauffeer, met vele mensen…. Ik heb HBO maatschappelijk werk gedaan in Nederland, heb ook een 2 jarige HBO toerisme diploma van een Turkse universiteit. Ik heb de eindconclusie dat ik absoluut niet kan in Istanbul. Ik heb een vier jarige dochtertje en ook een hoogopgeleid vrouw. Als je een startkapital hebt, als je slim bent, erg slim.. als je hoge IQ heb, als je vitaal en erg energiek ben, dan moet je naar Istanbul gaan. Dan heb je een echte uitdaging, Dan heb je een leuke leven met vriendelijke mensen in een warme land.
  Als je een doorsnee mens bent, moet je blij zijn dat je in Nederland bent en niet in Turkije. Turkije is een prachtig land met prachtig mensen. Laat hem zo blijven!!
  Meer informatie: erdinc1970@hotmail.com

  groeten,
  Murat Erdinc

 2. says

  Ik ben 41 jaar ik woon al 40 jaar in Nederland ik heb van af mijn 16 de gewerkt non stop zoals de eerste generatie het deed het werk wat 2 Nederlanders deden in je eentje doen.
  Nooit geen verkeerde ideeën over het 2e vaderland en de inwoners ik ben immers getrouwd met een Nederlandse vrouw we hebben 2 schatten van kinderen maar een ding heb ik wel geleerd hoe goed jij je best ook doet ook al vang je met je mond een vogel ''Turkse gezegde'' je bent en blijft een buiten lander.Hier kom je achter wanneer je op een maandag morgen te horen krijgt dat je functie word op ge heven en nu? UWV nog nooit werkloos geweest solliciteer me suf voornaam valt mee denken ze dat je een Italiaan bent of zo achternaam zal wel Frans zijn maar als ze het geboorte land zien "'Turkije"' waar ik trots op ben word je CV er meteen uitgehaald je krijgt niet eens een brief/bericht dat je het niet bent geworden.Ik zou het leuk vinden om naar bijeenkomsten te gaan en te praten met jongeren die dit ook mee maken en mee hebben gemaakt weten jullie waar ze zulke bijeenkomsten houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *