Turken kunnen stemmen in buitenland

Als Turk in het buitenland ben je vaak tijdens de verkiezingen niet in Turkije. Veel Turken in het buitenland konden dan ook geen gebruik maken van het stemrecht dat ze wel hadden. Hier is verandering in gekomen. Woendag 9 mei 2012 heeft het Turkse parlement een wet aangenomen die het mogelijk maakt dat ook Turken in het buitenland kunnen stemmen.

Dit heeft tot gevolg dat er ongeveer 2,5 miljoen extra stemgerechtigden meetellen in de volgende verkiezingsstrijd. De wet werd als ‘fundamentele wet’ behandeld, wat snelle behandeling door het parlement mogelijk maakte. Geen enkele oppositiepartij verzette zich tegen de wet.

Over enkele punten heerst nog onduidelijkheid. Zo is nog niet bekend welke dagen er in het buitenland gestemd kan worden en is onduidelijk hoe de stemmentelling zal verlopen.

Sinds 2008 konden Turken in het buitenland al bij grensposten in Turkije stemmen in de weken voor de officiële verkiezingsdag. De eerstvolgende parlementsverkiezingen in Turkije staan gepland voor 2015.

Op wie ga jij stemmen bij de volgende verkiezingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *