Turken stemmen met Turks kieskompas

Op 12 juni worden de Turkse parlementsverkiezingen gehouden. Kieskompas heeft een website gelanceerd waarmee Turkse kiezers aan de hand van stellingen kunnen meten welke partij hun voorkeur heeft.

Het werkt eenvoudig, via deze link kun je op de site terechtkomen en aangeven of je de Turkse of de Engelse versie wilt doorlopen.

Politicoloog André Krouwel richtte vijf jaar geleden Kieskompas op, als reactie op de volgens hem beperktere Stemwijzer.

Volgens Krouwel was het een probleem om in Turkije samenwerking te kunnen vinden met een mediapartner die informatie kon geven over de meningen van de Turkse kiezer. Als reden hiervoor noemde Krouwel het politieke klimaat in Turkije dat erg gespannen is en de vervolgingen van een aantal journalisten in Turkije. Hij heeft bij het ontwerpen hulp gehad van de Turkse professor Ali Çarkoglu van de Koç Universiteit in Istanbul.

Er heerste enige commotie over de financiering van het kieskompas.  Het Kieskompas Turkije wordt gefinancierd door Elecdem, een Europees samenwerkingsverband van universiteiten, en uit eigen middelen.

Om ervoor te zorgen dat het Kieskompas wereldwijd bekendheid krijgt en te kunnen berichten over de verkiezingen helpt niewszender al-Jazeera een handje mee!

Vanavond wordt de Turkse versie van Kieskompas gepresenteerd in Amsterdam.

En, ben jij al uit op wie jij zou stemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *