Turken moeten ook verplicht inburgeren volgens PvdA

Er is enige verwarring ontstaan over de verplichte inburgering van de Turken. Dinsdag besliste de Centrale Raad van Beroep dat de verplichte inburgering voor Turken definitief niet door kan gaan. De raad geeft aan dat het opleggen van een inburgeringsexamen aan nieuwkomers in strijd is met afspraken in de overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie.

Toch wil de PvdA hier een stokje voor steken en onderzoekt hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de Turken ook moeten inburgeren.

Zo geeft PvdA’er Van Dam aan dat hij vreest dat het schrappen van de inburgeringstoets zorgt voor taalachterstanden. “Als we niets doen betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met hun buren kunnen praten”.

Piet Hein Donner (CDA) Minister van Binnenlandse Zaken geeft aan dat hij zal bekijken op welke wijze de Turken wel verplicht kunnen worden om in te burgeren. Desnoods door het aanpassen van EU-verdragen, aldus Donner.

Van Dam vindt dit een ‘kansloze weg’, omdat dit ook instemming van Turkije vereist. “Het is bedoeld om de PVV de kans te geven de indruk te wekken dat er heus wat aan gedaan wordt, terwijl Donner en de zijnen weten dat er in werkelijkheid niks gebeurt.”

Inburgeren en de taal leren eigen keus of juist verplichten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *