Turken zien overal een date platform in

turkse bruiloft

Ik ben onvoldoende op de hoogte van hoe het gaat in andere culturen, maar in de Turkse cultuur is er toch een ontwikkeling gaande die ik niet geheel kan volgen. Op de een of andere manier lukt het de Turkse jongeren het om ieder medium dat er beschikbaar is om te vormen tot een date platform. Functies op Facebook gebruiken krijgen andere betekenissen, zoekmachines worden op de vreemdste manieren ingezet. Instagram is opeens de plek je mooiste foto te laten delen op een profiel voor Turken, in de hoop dat iemand contact met je zoekt. Doen alleen de Turken dit?

Evolutie bruiloftdating
Ik denk dat ik het vooral ben gaan merken na de evolutie in de Turkse bruiloften. De traditionele Turkse bruiloft is druk, druk heel druk. Veel jongens en meisjes gaan naar bruiloften waarvan ze niet eens weten wie er eigenlijk trouwt. Maar een bruiloft kun je eigenlijk gelijk stellen aan een feest, waar je je ogen eens goed de kost kunt geven. Het feit dat het druk is vergroot de kans op het vinden van een mogelijke ‘huwelijkskandidaat, of soort van’. Als je denkt dat meisjes en jongens zich gaan mengen op zo’n bruiloft heb je het mis. Op de een of andere manier (ik heb echt geen flauw idee hoe!) lukt het om telefoonnummers uit te wisselen met degene die jij op het oog hebt. Zo ontstaat er contact die verder gaat via Facebook, Whatsapp, Instagram… Als we bedenken dat het vroeger meestal op deze manier ging in de Turkse cultuur is de evolutie van ‘daten op de bruiloft’ niet heel raar. Het grootste verschil is dat vroeger de ouders op zoek gingen naar een geschikte huwelijkskandidaat, en dat nu de jongens en meisjes zelf het initatief nemen.

Porren = leuk vinden
Waar ik meer verwondering voor heb is de functie ‘porren’ op Facebook. Blijkbaar is het ‘porren’ van iemand het teken dat je iemand graag wil leren kennen. Krijg je een por terug heb je raak geschoten, want dan komt de volgende stap voor de toenadering. Het versturen van een bericht. En ja, daar bloeit de liefde!

Instagramdating?!
Een recentere ontwikkeling is het date platform op Instagram. Er bestaan zogenaamde ‘Turken accounts’. Je zet onder je foto een ‘mention’ en hiermee vraag je het Turkenaccount jou foto te plaatsen op het profiel. Je bedankt de beheerder van de profiel ook nog, want ja hoor mensen moeten echt wel weten hoe ze in contact met je moeten komen.

De mogelijkheden voor het vinden van de prins op het witte paard, of prinses met lange haren zijn onbeperkt. Misschien ook niet geheel onterecht, want we leven in een samenleving waarin we in de minderheid zijn en onze zoektocht erg moeilijk is. Toch denk ik, misschien moeten we sommige dingen gewoon aan het lot overlaten…

Comments

  1. Stichting Anka says

    Ik heb laatst van een kameraad vernomen dartze zelfs marktplaats.nl als date platform gebruiken. Ze doen alsof ze koper zijn en ontmoeten diegene die iets verkoopt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *