Turkije doet niet mee aan songfestival

Eurovisie

Turkije heeft tot nu toe aan totaal 34 Eurovisie songfestivals deelgenomen met de aftrap in 1975. Na 1975 is het enkele jaren voorgekomen dat Turkije niet meedeed. Het grootste succes dat Turkije behaalde was het winnen van het festival in 2003 met het lied van Sertab Erener, “Every Wat That I Can”. Hierna is de aandacht voor het festival in de Turkse media voor dit evenement steeds meer toegenomen.

TRT komt vandaag met een opvallend besluit. Aan het songfestival van 2013 zal Turkije niet deelnemen. Als reden hiervoor is het puntensysteem dat sinds 2011 is gewijzigd. Na deze wijziging is de kracht van de stem van de bevolking die stemt op de liedjes afgenomen. Nu worden de winnaars bepaald door 50% van de stemmen van de bevolking en 50% de stem van de jury. TRT vindt dit niet eerlijk en heeft er daarom voor gekozen om als protest niet deel te nemen aan het festival.

Het lijkt erop dat de glansrijke periode van het songfestival verleden tijd is geworden. Door de economische crisis hebben een aantal landen aangegeven niet deel te nemen aan het festival.

Een protestbeweging van Turkije, hoe kijk jij daar tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *