Turkse benzineprijs in Guinness Book

benzineprijs-record

Foto: ANP

In Nederland hebben we hoge brandstofprijzen omdat Nederland de hoogste belastingdruk in de wereld heeft op brandstof. Tweederde van de Euro95 literprijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van de literprijs wordt voornamelijk bepaald door de ruwe olieprijs. We betalen dus eigenlijk helemaal niet voor het product dat we kopen maar financieren voornamelijk de overheid. Hoe zit dat in Turkije?

Een Omer Faruk Sonmez vond de Turkse prijzen zo hoog dat hij een vermelding in het Guinness Book of World Records toepasselijk vond. Hij heeft een aanvraag ingediend. ‘Wij betalen het meest van heel de wereld voor benzine. Onze brandstofprijzen zijn nog hoger dan die van Noorwegen’, aldus Sonmez.

Een liter benzine in Turkije kost nu gemiddeld 4,82 TL (€ 2,05) en de literprijs voor diesel is niet eens zoveel lager, namelijk 4,36 TL (€ 1,85).

Of Turkije de duurste benzine ter wereld heeft dat is nog afwachten. Als dat zo is zal het record misschien echt in het grote Guinness Book worden opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *