Turkije op China na de snelst groeiende economie

Het afgelopen jaar zagen we een grote groei in de Turkse economie. Zo was er een groei van 8,5% in het derde kwartaal van 2011. Daarmee heeft Turkije op China na de snelst groeiende economie van alle G20-landen.

De groei in het vierde kwartaal is gedaald naar 5,2%. De verwachting was dat de groei 6,1% zou zijn. De daling in de groei is in relatie met het feit dat veel van de buurlanden van het land, in het Midden-Oosten en Europa, met politieke of financiele problemen kampen. Ondanks deze omstandigheden groeit de Turkse economie wat erop lijkt te wijzen dat de snelgroeiende economie een zachte landing tegemoet.

De Turkse regering waarschuwde dat de economische groei blijft afnemen in de eerste helft van 2012. De financiele markten toonden opluchting over het afkoelen van de Turkse economie, wat bleek uit de reactie van de Turkse lira, die won tegenover de Amerikaanse dollar toen de cijfers werden bekend gemaakt.

Ook in het vierde kwartaal was de binnenlandse vraag de groeimotor voor Turkije. De consumptiegroei zwakte af tot 3,4%, waarmee de totale groei ook afgeremd werd. Export nam tot met 6,7%, waarmee de importgroei van 5,1% werd overtroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *