Turkse antiterreurwetgeving aangepast

turks-parlementIn Turkije is gisteren over de wijziging in de antiterreurwetgeving gestemd. Dankzij de wijziging zullen vervolgingen voor niet-gewelddadige vormen van meningsuiting te vermindert. Oppositie is kritisch. De maatregelen die genomen zijn gaan nog steeds niet ver genoeg volgens hen. Eerder was de antiterreurwetgeving in Turkije erg ruim geformuleerd. Door deze ruime formulering konden journalisten, activisten en politici sneller vervolgd worden.

Gisteren stemde het parlement in met een aantal amendementen. In deze amendementen is de definitie van wat er precies onder terroristische propaganda valt meer ingeperkt en duidelijker geformuleerd. Toch is de oppositie niet tevreden. Ze zijn van mening dat de beperkingen op vrijheid van meningsuiting blijven gelden. Critici menen dat het OM altijd nog kan wijzen op de bedreiging van de openbare orde en zo de activisten alsnog kan vervolgen.

De regering meent dat deze wijzigingen in de terreurwetgeving ervoor zal zorgen dat een aantal zaken dat bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg tegen Turkije loopt goed zal doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *