Turkse dienstplicht afkopen met renteloze lening

Ben je een Turk met een Turks paspoort (+Nederlandse) en woon je in Nederland dan ben je verplicht om de Turkse dienstplicht van (nu nog) 15 maanden te vervullen. Doe je dit niet dan is dit strafbaar.
Je kunt je dienstplicht afkopen voor €5000  + 21 dagen verkorte militaire training.
In het verleden heeft Nederland geprobeerd om vrijstelling te krijgen voor Turkse Nederlanders, maar dit is mislukt.
Wel heeft de Nederlandse regering een regeling voor Turkse Nederlanders, Turken kunnen bij Defensie renteloos lenen om hun dienstplicht in Turkije af te kopen.

Nu wil de PVV hier een stokje voor steken. Het welbekende duo Henk en Ingrid komen ook bij dit voorstel weer om de hoek kijken.’Nog steeds betalen Henk en Ingrid mee aan de verdediging van Turkije’, aldus Hernandez (PVV).

Dat is apart en eigenlijk een vreemd argument van Hernandez, want op dit moment wordt van de mogelijkheid om renteloos te lenen geen gebruik gemaakt geeft minister Hans Hillen van Defensie aan.

Hernandez wil dat Turkse Nederlanders hun Turkse paspoort inleveren om onder de dienstplicht uit te komen in plaats van die af te kopen.

De minister was niet meteen te porren voor het afschaffen van de regeling, omdat deze in het verleden op verzoek van de Tweede Kamer is ingesteld. Hij laat het aan de Kamer over om een besluit te nemen over de regeling.

Hernandez hoopt op steun van de PvdA en het CDA. Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid van de PvdA, gaf aan met de huidige tekst van de motie van de PVV niet te kunnen leven. Hernandez stelde daarop te gaan bekijken of hij de tekst aan wil passen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *