Turkse Koffie – Zelf Turkse koffie maken

Hoe maak je nou een lekker kopje Turkse koffie? Het vergt enige oefening maar moeilijk is het zeker niet. Het begint natuurlijk met goede verse koffie. Beroemd is de koffie van Kurukahveci Mehmet Efendi. Wanneer je rond loopt in Istanbul in de omgeving van de Grand Bazaar kun je bij vlagen al de heerlijke geur van verse koffie ruiken. Het is dan ook gebruikelijk dat er een rij staat voor de winkel, maar geloof ons, het is het waard om te wachten en om heerlijk verse koffie mee te brengen. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om verse koffie te halen, in Turkse winkeltjes kun je ook de koffie van Mehmet Efendi vinden.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je de koffie kan maken.

1) Giet koud water in de koffiepot (in het Turks heet dit cezve, spreek uit als djeezwe). U moet een kopje koud water voor elk kopje aanhouden.

2) Voeg een theelepel per kopje van de  Turkse koffie  in het water terwijl het water nog koud is en roer. De hoeveelheid koffie kan worden gevarieerd naar smaak. Als u suiker wilt toevoegen is dit het moment om er ook suiker aan toe te voegen.

3) Verwarm de pot zo langzaam als je kunt. Hoe langzamer je de koffie verhit, hoe beter het is. Zorg ervoor dat u tijdens dit proces wel blijft kijken om te voorkomen dat tijdens het koken de koffie overloopt.

4) Wanneer het water kookt giet wat koffie (niet alle) in de kopjes, we vullen ieder kopje ongeveer een kwart tot een derde. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen een eerlijk deel van de schuim op de top van de zijn kopje krijgt. En de schuim is belangrijk want zonder verliest de koffie veel van haar smaak.

5) Weer verder verwarmen tot koffie kookt (dit gaat snel, want hij kookte in stap 4 ook al). Vervolgens verdeel de rest van de koffie tussen de cups.

Het is gebruikelijk om bij de Turkse koffie ook een klein glas water samen met turks fruit te serveren. Wacht nu een paar minuten met het drinken van uw heerlijke Turkse koffie. Drink smakelijk!

 

Comments

  1. Anoniem says

    Heb bonenkoffie meegebracht van Katwijk, de enige koffieplantage die nog productief is in Suriname. En ja, die moest gemalen worden. In de Thermomix gedaan en 1 minuut laten draaien op stand 9. De handleiding vermeldt geen andere mogelijkheden. En toen had ik … poederkoffie. Ongeschikt voor de filter. Gelukkig is er dit blog. Ik volg nu de instructies hierboven en drink heerlijke Surinaams-Hollandse-Turkse koffie. Dank voor uw aanwijzingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *