Turkse ondernemers internationaal beter

Turkse ondernemers in ons land zijn gemiddeld veel beter in de internationale handel dan autochtone ondernemers. Dit meldt de Telegraaf.

De Turkse ondernemers doen het internationaal beter als de autochtone ondernemers en nemen de stap om te handelen over de grens vanzelfsprekender. Veel van deze ondernemers zet deze stap al binnen drie jaar na oprichting. Roelfsema: “Voor velen van hen is handel met hun moederland dan een logische eerste stap omdat ze de Turkse cultuur nu eenmaal goed kennen.” Het gaat dan vooral bedrijven in de detail- en groothandel.

De meest succesvolle Turks Nederlandse ondernemers drijven volgens Roelfsema overigens vooral handel binnen Europa en niet in de eerste instantie met Turkije. “De generatie die hier is opgegroeid, is al zo vertrouwd met de Hollandse manier van ondernemerschap, zij vinden het zakendoen in Turkije helemaal niet zo gemakkelijk.” aldus Roelfsema.

Deze groep ondernemers zitten vooral in de innovatieve hoek,  ze zijn hier geboren en hebben hier een goed zakelijk netwerk. Roelfsema: “En dankzij hun goede contacten met Turken elders in de wereld breiden hun internationale activiteiten zich al snel uit naar andere landen.”

Er is een beeld aan het ontstaan van een ‘gesloten’ Turks handelsnetwerk, waarbij ondernemers van andere nationaliteiten nauwelijks aansluiting kunnen krijgen. Maar volgens de econoom hebben autochtone Nederlanders wel degelijk kansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *