Turkse thee maken? Tips en Tricks!

Turkse thee maken
Thee is niet weg te denken uit de Turkse cultuur. Of het nou snikheet is of super koud, thee is altijd het antwoord. Voor het eten, na het eten, bij het ontbijt of in de avond. Geen enkel tijdstip is te gek. Een lekker kopje Turkse thee zetten lukt niet iedereen. Dus vandaag het ultieme recept met alle tips en tricks voor een heerlijk kopje Turkse Çay (tjay)!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je voor het zetten van de Turkse thee een aparte theepot nodig hebt. Deze theepot bestaat uit 2 delen. Een kleine theepot, hierin komt de losse zwarte thee. En een grote theepot onderin, hierin komt het water dat de hele tijd blijft koken. Dat het water blijft koken maakt de thee lekkerder, dus dat is belangrijk. Verder heb je natuurlijk Turkse thee nodig. Dit kun je kopen in Turkse winkeltjes. Er zijn een paar bekende merken, raadzaam is om voor deze te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld Mevlana thee zijn of Filiz thee van Caykur.

Turkse Thee maken

1. Vul de grote theepot met koud water en zet dit op hoog vuur zodat het gaat koken.

Turkse_thee_maken-2

2. Hoeveel losse thee je gebruikt is afhankelijk van het aantal personen waarvoor je de thee zet. Ga uit van 1 eetlepel thee per 2 personen.

Turkse_thee_maken-4

3. De meesten ‘spoelen’ de thee voordat ze hem zetten. Hier kiezen wij niet voor. Dit verandert de smaak van de thee. Het is niet perse fout om het wel te doen. Wat wel zo is is dat jarenlange ervaren theezetters in Turkse theehuisjes dit als een van de belangrijkste tips geven, de thee niet spoelen!  Als we er vanuit gaan dat de helft van de omzet van de theehuisjes komt van de thee mogen we deze tip toch wel serieus nemen 😉

Turkse_thee_maken-3

4. Voeg aan de losse thee 3 theelepeltjes suiker toe.

Turkse_thee_maken-6

5. Deze stap is optioneel. Wij voegen aan de Turkse thee ook altijd een zakje Pickwick thee toe. Voor de smaak. Dit is echter niet gebruikelijk maar onze eigen tip.

Turkse_thee_maken-7

6. Voeg 1 theelepel tomurcuk toe. Dit geeft de thee een lekkere geur. Gebruik dit wel met mate.

Turkse_thee_maken-5

7. Stop een propje in het tuitje van de kleine theepot. Dit is erg belangrijk! Zo blijft de aroma van de thee behouden.

Turkse_thee_maken-8

8. Wacht nu tot het water in de grote theepot goed kookt en laat dit zo’n 5-8 minuten doorkoken.

Turkse_thee_maken-9

9. Deze stap is belangrijk voor mooie heldere thee. Schenk langzaam het water uit de grote onderste theepot in de kleine theepot. Doe dit vanuit een punt en nogmaals langzaam.

Turkse_thee_maken-10

10. Nu vul je de onderste grote theepot weer met koud water. En je zet het op hoog vuur zodat het weer kookt. Zodra het water goed kookt kun je het vuur lager zetten. Na 20 minuten wachten is de thee klaar. Genieten maar!

Turkse_thee_maken-11

Turkse_thee_maken-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *