Tweede bosporus in Istanbul zo groot als Panama

De meningen over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn verdeeld. Zo zal de een hem geweldig vinden, en de ander vooral kritisch zijn plannen benaderen.

Waar Recep Tayyip Erdogan nu mee komt is wel heel spectaculair! Er zijn al eerder pogingen gedaan voor een soortgelijk project, maar het is nooit zo gepresenteerd. Erdogan wil een tweede Bosporusverbinding in Istanbul aanleggen. En laten we eerlijk zijn, indien hij dit ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt zal niemand Recep Tayyip Erdogan meer vergeten!

Zoals altijd reageert de oppositie niet al te enthousiast. Zo lijkt het de een een ingenieus plan, de ander onmogelijk of te duur.

Erdogan had al eerder een tipje van de sluier gegeven en aangekondigd dat hij een heel waanzinnig plan zou presenteren, heel Turkije heeft het nu over zijn ‘project van de eeuw‘. En met de verkiezingen in zicht, is dit zeker een heel tactisch moment.

Het nieuwe kanaal dat de Zee van Marmaris en Zwarte Zee met elkaar verbindt, moet 50 km lang worden, 150 meter breed en 25 meter diep.

Een nieuw kanaal is noodzakelijk, want de overvolle Bosporus moet ontlast worden. Het is immers één van de druksteen gevaarlijkste passages ter wereld!
Erdogan wil ook gelijk een derde vliegveld aanleggen, met een capaciteit van jaarlijks 6 miljoen passagiers.

De oppositie meent dat dit alles alleen een verkiezingsstunt is en Erdogan alleen stemmen voor zichzelf probeert te winnen. Volgens veel experts is het plan duur maar wel technisch haalbaar en zal het inderdaad een oplossing bieden voor de drukte.
Milieuactivisten wijzen op enorme schade aan de natuur en op de vele miljarden die de plannen gaan kosten.

Erdogan zelf is er van overtuigd dat het goed komt. Hij beloofde al vol vertrouwen dat het kanaal in 2023  wordt opgeleverd. Tegen die tijd hoopt hij zelf president te zijn.

Te gek plan of niet haalbaar?

Bekijk hier een voorproefje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *