Varkenshaar in brood

Keuringsdienst van Waarde

Weten we eigenlijk wel wat we eten? Ons voedsel zit volgepropt met allerlei E-nummers en rare chemische stoffen waarvan we de naam niet eens kunnen uitspreken. Wanneer we lezen dat er een bepaalde E-nummer in het voedsel is verwerkt (E471) waarvan we weten dat het voornamelijk uit dierlijk materiaal (varkens) gewonnen is kopen sommigen het al niet meer vanwege het geloofsaspect. Anderen vinden het teveel gedoe en lezen niet eens wat er verwerkt is in voedsel. Dat is natuurlijk een overweging die  ieder voor zichzelf moet maken. Maar wat als je zelf veel moeite doet om te ontdekken wat er precies in je voedsel zit maar het niet kunt herleiden?

Nederland staat bekend als land waar toch goed gelet wordt op de voedselveiligheid en gelden er bepaalde Europese wetten en regels. Maar wat als ook zij niet kunnen controleren wat de oorsprong is van een eindproduct?

De Keuringsdienst van Waarde toonde gisteren in deze aflevering aan dat er dierlijk en mensenlijk(!) haar in veel van ons brood is verwerkt. L-cysteïne, de naam die je misschien tegen kan komen op de ingrediëntenlijst van je brood is een broodverbeteraar wat veelal gemaakt is van mensenhaar.

Nu ga je misschien haastig zoeken op de  ingrediëntenlijst van je brood maar slecht nieuws… Volgens de Europese wetgeving hoeft de broodverbeteraar E920 namelijk niet vermeld te worden. Supermarkten die hun brood in de winkel afbakken en bakkers die hun brood vers verkopen hoeven geen ingrediëntenlijst op hun product te vermelden. Maar dit betekent niet automatisch dat er geen L-cysteïne in het brood zit.

Controleer jij op E-nummers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *