Verkiezingen Turkije voor een nieuw parlement

50 miljoen Turken stemmen vandaag

Na een drukke campagne periode is de dag aangebroken voor Turkije. Vandaag kiest Turkije zijn nieuwe parlement. De AK-partij die op dit moment regeert is favoriet volgens vele peilingen. De oppositie CHP zal proberen de schade te beperken. Vergelijk CHP een beetje met het CDA in Nederland qua zetelverlies, alleen CHP heeft de afgelopen 2 perioden niet eens mogen regeren.

Peilingen geven aan dat minstens 47 procent van de stemmen naar AK partij gaan, de partij van premier Erdogan. Niet verrassend. Turkije doet het op economisch vlak erg goed. Na negen jaar van onafgebroken economische groei is onder regie van deze partij Turkije een regionale grootmacht geworden.
Erdogan wil niet alleen de verkiezingen winnen maar hoopt op een meerderheid van tweederde van de stemmen, zodat hij zelf de grondwet kan aanpassen. Dat hij gaat winnen daar gaat hij al min of meer vanuit. In zijn campagne was vooral te zien wat hij van plan was tot 2023, hij kijkt dus al ver vooruit.

Tayyip Erdogan | Ak parti

De ‘grootste’ oppositiepartij is de Republikeinse volkspartij CHP. De partij doet een poging zoveel mogelijk kiezers weg te trekken bij Erdogan en zo een overwinning met tweederde van de stemmen te voorkomen. Want met tweederde van de stemmen voor AK- patij  is CHP machteloos tegen de wijziging van de grondwet.

Van groot belang is ook de rol van oppositiepartij MHP. Bij de vorige verkiezingen kreeg de partij ruim 14 procent van de stemmen, maar schandalen zorgden voor een daling in populariteit. Het dreigt nu de kiesdrempel niet te halen en in dat geval gaan de stemmen naar de winnaar. Dat zal dus betekenen dat Erdogan nog een grotere kans maakt op de overwinning zoals hij dat wil.

De enige vraag is eigenlijk of de partij erin slaagt 367 parlementszetels te halen, zodat ze de grondwet op eigen kracht kan wijzigen. De AKP heeft nu 341 van de 550 zetels.

Volg jij de verkiezingen in Turkije vandaag?

Devlet Bahceli | MHP

Kemal Kilicdaroglu | CHP

Comments

  1. Avşaroglu says

    Maak allen gebruık van deze mogelijkheid van je recht om kıezen, ı.v.m. De toekomst van Turkijke , het nu der op of der onder.stem bewust , denk goed na, stem Niet op een partij die voor het buıtenland werkt , maar voor de turken en turkije , nıet op partijen die samenwerken met tereurbewegingen of dıe onderhandelen zogenaamd vrede wıllen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *