Visumvrij naar EU voor Turken dichterbij

visumvrij turkijeDiverse media in Nederland melden dat Turkije op 8 maart toch wel de overwinnaar is te noemen van de onderhandelingen over de vluchtelingenkwestie. Maar wat is er nu precies besproken en is Turkije nou echt zo’n goede onderhandelaar geweest?

De EU is in gesprek met Turkije om de migratiestroom naar Griekenland onder controle te krijgen. Turkije wil dat burgers sneller visumvrij naar/binnen Europa kunnen reizen, vragen meer geld voor verbetering van de omstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen en willen dat de gesprekken over toetreding tot de EU een extra impuls krijgen. In ruil daarvoor is Turkije bereid alle migranten die de oversteek naar Griekse eilanden maken, terug te nemen.

Vandaag werden de volgende punten besproken:
– De financiële steun die de EU geeft voor verbetering van de omstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen wordt tot 6 miljard euro verhoogd.

– De visaversoepeling zou al in juni in plaats van oktober een feit moeten zijn als Turkije aan de voorwaarden voldoet. Voor die vervroeging van oktober naar juni is nog wel het een en ander nodig. Zo moet Turkije 9 nieuwe wetten aannemen. De Turkse premier Davutoglu vroeg hiervoor al steun van oppositiepartijen.

Deze visumvrije regeling voor een niet-Schengenland met de 26 Schengenlanden komt neer op het visumvrij reizen voor een maximale periode van 90 dagen. Het is niet mogelijk hier te wonen of te werken. Vandaag meldde NOS dat er per jaar zo’n 250.000 visumaanvragen worden gedaan uit Turkije, waarbij er 95% van ook een rvisum krijgen. De verwachting is dat dit aantal niet enorm zal groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *