Vrijwilligerswerk #1

Sinds een aantal weken breng ik koffie rond in het bejaardentehuis bij mijn in de buurt. Elke dinsdagavond een uurtje rond gaan met de koffie en vragen of er wens is naar thee, koffie of ranja. En echt, het heeft mij bewust gemaakt van veel dingen. Ik denk dat ik er veel van kan leren. Niet van het koffie schenken, maar van de levens die er spelen buiten mijn leefwereld om. Tegengesteld denk ik ook dat het goed is dat de mensen daar zien dat ook ‘allochtonen’ geven om ouderen en graag wat willen doen voor de maatschappij. Wij komen altijd zo negatief in het nieuws, terwijl er meer is en er ook heel veel goede dingen worden gedaan.

Ik ben in aanraking gekomen met het bejaardentehuis middels mijn moeder. Ze is via een re-integratie project begonnen met het vrijwillig begeleiden van ouderen bij het doen van boodschappen. Ze waren op zoek naar vrijwilligers die het avondrondje konden lopen. Ik had wel een uurtje in de week vrij, en zo gezegt zo gedaan ben ik begonnen met het avondrondje.

De eerste keer dat ik er kwam voelde ik mijzelf vooral rustig, en vredig. Geen idee waarom maar ik voelde mijzelf zo op mijn gemak.
In elke kamer schuilt er een ander leven. Andere herinneringen, meubels met allemaal een geschiedenis.

Toen begon ik met het lopen van het avondrondje. Van tevoren kreeg ik een lijst waarop stond wat iedereen wel of niet mag drinken. Er spookten best veel vragen in mijn hoofd.
Hoe spreek je een oudere aan? Moet het op een formele manier of juist niet?

Gelukkig liep alles gewoon op rolletjes en doordat het mooi weer was waren er niet veel bejaarden in de kamer. Het is zo mooi om te zien dat je door alleen een kopje koffie rond te brengen al kunt zorgen voor een glimlach bij eenzame ouderen.

Ik zou iedereen aanraden om eens te kijken wat je kunt doen voor een ander.. Zonder een tegenprestatie of verwachting. En neem het van mij aan, zorgen voor een glimlach is veel meer waard dan een uurtje op de bank hangen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *