Wilders aan de kant gezet, viering 400 jaar betrekkingen met Turkije gaat door

Op de opinipagina van de Volkskrant schreef Wilders zaterdag dat de viering van volgend jaar tussen Turkije en Nederland wat hem betreft beter afgelast kan worden.

Staatssecretaris Henk Bleker gaf dezelfde dag nog tijdens een radioprogramma aan dat het kabinet niets doet met de oproep van PVV-leider Geert Wilders. “Een hele slechte suggestie”, zei staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken).

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) liet in een reactie weten dat een bezoek van de Turkse president Abdullah Gül past in de relatie met Nederland. Turkije is een belangrijke partner op politiek, maatschappelijk en economisch gebied, aldus de bewindsman.

De gedoogpartner van het kabinet wijst er onder meer op dat Turkije de genocide ontkent van Armeniërs en dat mensen die in het land “historische feiten” erkennen, vervolging riskeren. “Duizenden militairen, politici, dissidenten en journalisten zijn opgepakt.”

Voor D66-voorman Alexander Pechtold toont de brief van Wilders “de belachelijke situatie van de gedoogconstructie” aan. Volgens hem wordt het hele buitenlandbeleid door Wilders onder druk gezet en beschadigt dat de positie van Nederland. “Je ziet incident na incident”, aldus Pechtold.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *