Woonlandbeginsel raakt het meest de Turken

Veel ouderen of nabestaanden die recht hebben op een uitkering uit Nederland en zelf besluiten om naar Turkije of Marokko te verhuizen zullen door deze nieuwe beslissing minder te besteden hebben.

Henk Kamp (VVD) Minister van Sociale Zaken heeft besloten de uitkeringen voor Nederlanders buiten de EU te verlagen. De bedragen worden aangepast aan de kosten voor levensonderhoud in het land dat ze bewonen.
Vooral de inwoners van Marokko en Turkije zullen dit het meest voelen in hun portomonnee.

Kamp komt maandag met een voorstel hiervoor, meldt De Telegraaf. Kamp noemt deze maatregel het ‘woonlandbeginsel‘ en moet een besparing van 16 miljoen opleveren aan Nederland. Uiteindelijk wil Kamp helemaal stoppen met de export van kinderbijslag en kindgebonden budget.

De veranderingen in de Algemene Nabestaandenwet (ANW), kinderbijslag en de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten gaan per juli volgend jaar in. Het kindgebonden budget gaat per 2013 omlaag voor wie niet in Nederland woont.

Zo gaat de kinderbijslag voor twee kinderen tussen 5 en 11 jaar omlaag van 1.894 naar 1.137 euro. De uitkering uit de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) gaat voor een huishouden zonder kinderen omlaag van 14.000 euro per jaar naar 8.400 euro.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *